Ziua Mondială a Frumuseţii este marcată începând din 1995, la iniţiativa Comitetului Internaţional al Esteticii şi Cosmeticii, SIDESKO. Păpușa Lammily este primul concept de păpușă care reprezintă un manifest pentru frumusețea naturală, fără alți factori externi, accentuând frumusețea caracterului, iubirea de sine și de semeni, indiferent de aspectul fizic.
Ziua mondială a frumuseții – 9 septembrie- sărbătorește frumosul în toate formele sale: frumusețe fizică, morală, comportamentală, vestimentară. Este necesar însă să avem o perspectivă clară asupra definiției frumuseții.
Dex.ro oferă câteva variante prin care definește frumusețea:
FRUMUSÉȚE s. Ansamblu de calități care desfată privirea sau auzul./ Obiect, faptă, lucru frumos./ mândrețe, splendoare, strălucire, (înv. și reg.) mândrie. (~ peisajului, a unei clădiri.)/ minunăție, minune, splendoare, mândrețe.
Limita dintre frumos sau urât este dată de aprecierea subiectivă, bazată pe norme sociale, exemple din experiența proprie și repere oferite de mediul înconjurător. Este un copil cu pistrui, urât sau frumos? Dar unul care poartă ochelari? Iar despre un copil cu o cicatrice pe față, ce putem spune, este urât sau frumos?
În lipsa unei educații frumoase, axate pe criterii înțelepte, care apreciază caracterul, mai mult decât aspectul fizic, toți copiii menționați anterior pot fi judecați și stigmatizați drept urâți sau ciudați.
O educație corespunzătoare învață că orice om, orice copil este frumos în felul său. Frumos este un copil care se comportă bine, care îi respectă pe ceilalți și, mai mult de atât, știe să zâmbească, să se bucure de viață.
Lammily învață copiii despre frumusețea normală. Păpușa este reprezentarea în miniatură a unei tinere de 19 ani, cu proporții realiste de corp, ușor machiată și îmbrăcată în haine non-brand. Mesajul conceptului Lammily este de a oferi un reper de frumusețe naturală, prin exemplul unui corp cu proporții realiste, asemeni oamenilor reali. Mesajul contrariază conceptul Barbie, care oferă o direcție eronată despre dimensiunile corporale și induce boli severe întâlnite la adolescenți și chiar copii, care vor să se încadreze în acele norme de frumusețe ireală.
Câteva link-uri care susțin faptul că Barbie are efecte nedorite asupra copiilor:
Este bine să fim preocupați de sănătate și apoi de felul în care arătăm, este normal să ne dorim să arătăm mai bine, însă atât timp cât nu exagerăm și cădem în penibil. Atunci când copiii de 5 ani încep să fie obsedați de alimentație și de o siluetă silfidă, asemeni Barbie sau modelelor din media, avem o problemă.
Lammily ne învață să apreciem frumosul în toate formele sale, și să nu discriminăm un apropiat dacă are ochelari, o aluniță, pistrui, un semn din naștere, un semn de „bună purtareˮ sau rezultat în urma unui accident.
Trăim în secolul vitezei, al tehnologiei, este momentul să evoluăm ca mentalitate și să apreciem sănătatea, naturalul și frumusețea umană dincolo de aspectul fizic. Este timpul să oferim copiilor repere corecte despre frumusețe.
Frumosul este simbolul binelui moral. Immanuel Kant
Adevarata frumusețe izvorăște din sublim și simplitate. Voltaire
Perceptia frumuseții este un test de moralitate. Henry David Thoreau
Comenteaza