Proporțiile nerealiste oferite copiilor sunt o realitate care atrage atenția la nivel mondial. Resposabilizarea producătorilor, a media și a părinților este o necesitate, pentru a reduce numărul persoanelor obsedate de silueta cu proporții nerealiste.

Jucăriile sunt obiecte cu care copiii interacționează încă de la vârste fragede. Jocul este ghidat de părinte și reprezintă activitatea de bază a copilului, prin care el reușește să cunoască lumea. Jucăriile sunt, implicit, elemente extrem de importante, cu ajutorul cărora, părinții le prezintă copiilor primele repere despre realitatea înconjurătoare.

Trebuie acordată o atenție mai mare jucăriilor și funcțiilor acestora, iar părinții trebuie să se responsabilizeze cu privire la modul în care copilul privește o jucărie și interacționează cu ea.

Până de curând, Barbie era cea mai dorită păpușă de către părinți și copii. Însă studiile relevă rezultate deloc îmbucurătoare cu privire la efectul pe care o jucărie păpușă îl are asupra copiilor.

Un studiu care a făcut înconjurul lumii susține că Barbie este cauza pentru care fetele tinere sunt nemulțumite de corpul lor.

Un total de 162 de fete, cu  vârste între 5 și 8 ani, au fost expuse la imagini cu păpuși Barbie și păpuși Emme (dimensiunea 16 US).

Evaluările susțin următoarele:

Fete expuse imaginilor cu Barbie manifestă o stimă de sine scăzută și o mai mare dorință de a avea forma corpului mai subțire decât celelalte fete care au participat la studiu. Cu toate acestea, acest impact negativ imediat al papusa Barbie nu este elocvent în cazul fetelor mai mari.

Aceste constatări implică faptul că, chiar dacă păpușile nu mai reprezintă un mod de urmat pentru fetele mai mari, expunerea fetițelor la păpuși cu criterii nerealiste ale corpului poarte dăuna asupra percepției asupra corpului, ceea ce contribuie la un risc crescut de obsesie pentru a fi slabe și mâncat nesănătos.

Modele oferite copiilor - papusa Lammily, papusa Barbie

Păpușa Barbie ilustreză un tipar de corp ireal:

  • Gâtul este aproape de două ori mai lung decât al unei persoane normale și cu mult mai subțire;
  • Talia are 40, 64 cm, mult mai puțin decât normele de 60 cm impuse modelelor de catwalk;
  • Picioare cu o mărime a unui copil, călcâie mult mai subțiri, poziție stând pe tocuri, ceea ce nu denotă o realitate de zi cu zi.

Nu doar jucăriile reprezintă un model de urmat pentru copii, ci și toate produsele media cu care interacționează. Să ținem cont că primele repere sunt cele pe care copilul le percepe drept normalitate și pe acele criterii își va construi credințele, concepțiile. Drept urmare, părintele trebuie să aibă grijă cu tot ce vede copilul, cu tot ce se joacă și inclusiv dacă propria persoană este un model corect pe care îl oferă copilului (machiaj excesiv, comportament violent, fumat, etc.) Reperele primite în copilărie îi servesc drept normalitate și poate fi influențat de acestea.

Save

Save